Zaleca się mycie urządzenia minimum raz w tygodniu lub w zależności od potrzeby i stopnia zanieczyszczenia. Instrukcja mycia granitora krok po kroku poniżej:
- Włącz funkcję mieszania „mix” i spuść resztki płynu ze zbiorników. Całość przepłukaj letnią wodą kilkukrotnie, a następnie opróżnij pojemniki. Po opróżnieniu przełącz maszynę w tryb „stop” i wyłącz urządzenie, a następnie odłącz je od prądu.
- Zdejmij pokrywy i zbiorniki oraz zdemontuj wszystkie elementy plastikowe, świdry, rączki, korytka oraz uszczelki. Dokładnie umyj wszystkie części, stosując metodę: umyj, opłucz i zdezynfekuj. Połóż części na czystej powierzchni i pozostaw do wyschnięcia.
- Wyczyść chłodnicę i filtr powietrza. Chłodnicę należy czyścić z kurzu minimum raz na dwa tygodnie. Dodatkowo co kilka miesięcy wymagane jest gruntowne czyszczenie sprzężonym powietrzem pod ciśnieniem, aby wydmuchać z wewnątrz wszystkie zabrudzenia i kurz. UWAGA! Brudna chłodnica może prowadzić do spadku wydajności urządzenia, a w efekcie do uszkodzenia sprężarki i innych ważnych podzespołów.
- Gdy elementy maszyny są już czyste i wysuszone, można je zamontować z powrotem na miejsce. Załóż korytka ociekowe. Następnie należy wziąć uszczelkę świdra, nasmarować smarem spożywczym i zamontować wraz ze świdrem w maszynie. Świder należy obracać, aż głowica zahaczy się o trzpień metalowy. Następnie załóż uszczelkę zbiornika i również nasmaruj smarem dopuszczonym do kontaktu z żywnością. Teraz włóż zbiornik z powrotem na urządzenie i delikatnie dociśnij, aż zatrzaśnie się na swoim miejscu. Załóż pokrywki na maszynę. Nasmaruj uszczelki kranu smarem spożywczym. Zamontuj rączki i zatrzaśnij.
Gdy wszystkie części są już złożone, napełnij zbiorniki wodą. Włącz urządzenie w trybie mieszania ”mix” na 5 minut, a następnie opróżnij zbiorniki. Teraz twój granitor jest już czysty i gotowy do ponownego użycia.
