• Gotowe koncepty
  • Systemy autouzupełniania
  • Konfigurator urządzeń
  • Katalogi
  • Serwis
  • Artykuły i porady
  • Markowa Granita NESTEA | NESCAFÉ | NESQUIK
  • O nas
  • Kontakt
  • Realizacje
  • Sklep
Sklep
0 0
Shopping cart (0)
Suma: 0,00 zł

Zamówienie

  • Gotowe koncepty
  • Systemy autouzupełniania
  • Konfigurator urządzeń
  • Katalogi
  • Serwis
  • Artykuły i porady
  • Markowa Granita NESTEA | NESCAFÉ | NESQUIK
  • O nas
  • Kontakt
  • Realizacje
  • Sklep
Artykuły i porady

Rozcieńczanie syropów do granity jest kluczowym krokiem w procesie tworzenia idealnego napoju o odpowiedniej konsystencji i intensywności smaku. Oto kilka ogólnych wskazówek dotyczących rozcieńczania syropów do granity:

1. Proporcje

Przestrzeganie odpowiednich proporcji jest istotne. Zazwyczaj zaleca się stosowanie określonego stosunku wody do syropu, który jest podany na opakowaniu syropu lub może być ustalony przez producenta. Najczęściej syropy do granity są rozrabiane w przedziale od 1:5 do 1:7. Minimalne wymagania do poprawnej pracy granitora to 13% poziom brix, dlatego nie wolno rozcieńczać syropów bardziej, niż górna granica podana przez producenta.

2. Zimna woda

Rozcieńczanie syropów do granity najlepiej odbywa się za pomocą zimnej wody. Pozwala to zachować odpowiednią temperaturę początkową i przyśpieszyć czas przygotowania. Im zimniejsza woda tym szybsze mrożenie. Unikaj używania gorącej wody, ponieważ może to wpłynąć na konsystencję granity, uszkodzenie maszyny i wydłużony czas mrożenia.

3. Delikatne mieszanie

Gdy dodajesz wodę do syropu, delikatnie mieszaj, aby składniki dobrze się rozpuściły. Najczęściej koncentraty są przygotowywane w specjalnych miarkach gastronomicznych z przedziałką co 100ml, które umożliwiają precyzyjne odmierzenie syropu i wody. Dobre jakościowo syropy można rozcieńczać bezpośrednio w granitorze.

4. Testowanie smaku

Po rozcieńczeniu syropu do granity zaleca się sprawdzenie smaku napoju i ewentualne dostosowanie proporcji wody do syropu w zależności od preferencji intensywności smaku. Więcej syropu = bardziej intensywny smak i kolor granity.

5. Mrożenie

Po rozcieńczeniu syropu i dokładnym wymieszaniu można włączyć mrożenie w granitorze, aby uzyskać pożądaną konsystencję i temperaturę napoju. Profesjonalne markowe granitory posiadają dokładną regulację konsystencji i osobne sterowania dla każdego zbiornika, co pozwala na uzyskanie idealnej konsystencji w zależności od rodzaju produkowanego napoju. Unikaj chińskich urządzeń, w których regulacja nie działa lub jest bardzo niedokładna, w efekcie napój będzie przemrożony lub zbyt wodnisty.

Jak przygotować idealną granit...
Jak często należy myć granitor...

Polecane wpisy

Więcej

Jak często należy myć granitor? Instrukcja procesu mycia i czyszczenia

Zaleca się mycie urządzenia minimum raz w tygodniu lub w zależności od potrzeby i stopnia zanieczyszczenia...
Więcej

Jak przygotować idealną granitę? Jaki wybrać syrop do granity?

Granita, czyli popularny napój mrożony, stała się jednym z ulubionych sposobów na orzeźwienie w ciepłe letnie dni...
Więcej

Co to jest granita? Jak powstaje slushy?

Granita jest mrożonym napojem, która składa się z wody, cukru i różnorodnych dodatków takich jak owoce, kawa, czy nawet alkohol...

Komentarze zamknięte

Granita

Telefon:
(+48) 602 877 869
(+48) 730 363 620

Adres:
Powiśle 25, 27-600 Sandomierz

E-mail:
biuro@granita.pl

Godziny otwarcia

Poniedziałek - Czwartek:
9:00 - 17:00

Piątek:
9:00 - 15:00

Sobota - Niedziela:
nieczynne

Informacje

  • Regulamin sklepu
  • Polityka prywatności
  • Zwroty i reklamacje
  • Warunki dostawy i płatności

Jesteśmy również na

Facebook Instagram Youtube

Copyright © 2024 GRANITA.PL. All Rights Reserved.

payment
Strona główna
Sklep
Kontakt
Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić Twoje doświadczenia.
Korzystając z tej witryny, wyrażasz zgodę na naszą Politykę prywatności.
Akceptuję